Elektromobily musejí být slyšet: Tesla bude prdět na chodce

Jsou odpovědí na potřebu ekologického způsobu dopravy. Jsou úsporná, rychlá a tichá. A to poslední je problém. Kvůli bezpečnosti chodců, kteří nemají možnost elektromobily sledovat podle sluchu, se v Evropě i USA přikročilo k legislativnímu ukotvení povinnosti výrobců vybavit elektromobily reprodukovaným zvukem, který by chodce před projíždějícím vozem dostatečně napřed varoval. Použít ale pouhý zvuk vrčení motoru se však zjevně automobilkám zdálo jako příliš přízemní, a proto ke své zákonné povinnosti přistoupili s notnou dávkou kreativity a dokonce i s humorem.
chodec ve městě
Volkswagen rád sci-fi
Tak třeba německý automobilový gigant Volkswagen si s nařízením Evropské unie z června 2019 poradil tak, že už podle blížícího se zvuku kdokoliv pozná, které že to elektro auto se k němu blíží. Pro svůj nový elektromobil, hatchback ID.3, si němečtí konstruktéři vybrali futuristicky znějící zvuk, který evokuje spíše let vesmírné lodi Enterprise nežli automobil.
Tento zvuk tak bude plnit nejenom bezpečnostní funkci upozornění na jedoucí automobil, ale stane se zároveň součástí brandu  VW. Z vnějších reproduktorů se bude ozývat, když se bude ID.3 rozjíždět, během jízdy do 30 km v hodině nebo při couvání a jeho intenzita bude sílit v souvislosti s rychlostí jízdy a polohy plynového pedálu.
elektromobil Tesla
Tesla vsází na humor
Spojit své vozy s charakteristickým zvukem se rozhodla i průkopnická společnost Tesla. Svérázný prezident této automobilky Elon Musk, který je známý svými netradičními názory a svérázným smyslem pro humor již dříve osadil své vozy možností spouštět v interiéru zvuky prdů pro jednotlivá sedadla. Tato možnost nyní bude dostupná i pro přehrávání externími reproduktory. Řidiči těchto vozů tak budou moci na chodce doslova prdět.
Musk na svém twitteru nedávno zveřejnil také ukázku modelu Tesla 3, která pokřikuje do světa věty jako „Tak tam nestůj a nezírej, naskoč!“, případně prosté zvolání „Z cesty!“ nebo „Pozor, jedu!“. Zdá se, že elektromobily Tesla se suverénně zařadí na pomyslnou špici žebříčku nejvtipnějších automobilů světa. Jen zbývá doufat, že svým chováním nikoho neurazí.