Domácí zdravá snídaně 3x jinak

Naučte se snídat zdravým způsobem a sami si připravovat ranní pochoutky ve zdravé verzi. Zapomeňte jednou provždy na sladké croissanty nebo koblihy, které si ve spěchu do práce na poradu zakousnete v městské hromadné dopravě, a ze kterých je vám potom celý den těžko. Naučíme vás připravovat si zdravé pokrmy, které si můžete naporcovat ve větším množství s dostatečným předstihem, a vždy je ráno rovnou servírovat celé rodině.

prostřený stůl

Základem pro vyváženou snídani z nutričního hlediska jsou určitě sacharidy. Zdravé cukry, především z ovesných vloček, nám dodají energii na celé dopoledne a díky nim nebudeme mít hlad za pár chvil po tom, co se nasnídáme. Kromě těchto sacharidů rozhodně doporučujeme snídat ovoce, ideálně samozřejmě v čerstvé formě. Nezapomínejte ani na bílkoviny, které ve sladkých snídaních můžete získat prostřednictvím oříškových másel a ve slaných snídaních pomocí vajíček.

chléb s pomazánkou

  1. Domácí granola. Není nic snazšího, než si doma upéct vlastní granolu. Stačí vám zásoba ovesných vloček, spousta oříšků (použít můžete třeba vlašské ořechy, lískové ořechy a plátky mandlí), semínka, zejména slunečnicová nebo dýňová, raw kakao nebo kakao holandské, abyste granole dodali zajímavou kakaovou příchuť, a pak už jen stačí tyto suché ingredience smíchat s medem nebo javorovým sirupem. Pro kokosové aroma můžete ještě doplnit směs o rozehřátý kokosový olej nebo kokosové chipsy. Takto upečená granola se výborně hodí například do jogurtů.
  2. Kaše. Klasikou, která neomrzí, je ovesná kaše. Pokud však rádi experimentujete v kuchyni, určitě se nebojte ani kaše pohankové, rýžové nebo jiných alternativ. Kaši si můžete jen namočit do mléka nebo přímo v něm uvařit a poté nazdobit čerstvým nebo mraženým ovocem, posypat chia semínky nebo sušeným ovocem a přidejte určitě lžíci oříškového másla nebo domácí marmelády.
  3. Avokádový toas s vajíčkem. Tento pokrm naleznete v každé dobré kavárně nebo restauraci, která nabízí snídaně. Je velmi jednoduchý a chutný. Pečivo volte ideálně žitné nebo celozrnné, pokud máte rádi křupavou konzistenci, opečte si chléb na pánvi. Avokádo stačí rozmačkat s trochou soli a pepře, máte-li rádi pikantní jídla, přidejte i chilli. Vajíčka lze na toast servírovat jako míchaná, vařená natvrdo nebo populární ztracená vejce.