S kamionem, jenž dováží čaj a citron
Kyselina askorbová, kyselina citronová, vonné silice, bioflavonoidy, pektin, vitamin A a B, vpní, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, voda. To všechno jsou citrony. Hesperidky citronovníku, vlastně bobule, které pocházejí z jihovýchodní Asie a u nás zdomácněly asi v průběhu křižáckých válek. Pokud by vás jejich dosti spletitá a nesmírně zajímavá historie zajímala, pořiďte si knihu výtvarníka Martina Velíška Dějiny citronu.
V Itálii, citrusovém ráji, se údajně citronovníky pěstovaly už před výbuchem Vesuvu, který zničil Pompeje. A jsou tam nádherné citronové háje a vyrábí se tam světoznámý citronový likér.
Ale citron lze vypěstovat i u nás v mírném pásu. Asi každý má nějakého známého, který si keřem s dekorativními žlutými plody vyzdobil obývák.
Ještě úplně nedozněla chuť vánoc, takže si můžete klidně upéct citronové cukroví:
Citronové koláčky
1 bio citron
150g moučkového cukru
120g másla
160g moučkového cukru
2 žloutky
1 bílek
3 polévkové lžíce krystalového cukru
Citron omyjete, nastrouháte kůru a vymačkáte z něj šťávu. V míse utřete moučkový cukr s máslem a žloutky, přidáte nastrouhanou kúru a šťávu z citronu. Nakonec vmícháte mouku a vypracujete hebké těsto, které vyválíte na pomoučněném vále na tenčí plát. Vykrajujete kolečka, narovnáte je na plech vyložený pečícím papírem, potřete je bílkem, posypete krystalovým cukrem a pečete v mírně vyhřáté troubě asi deset minut.
V tuhé zimě se vám bude hodit rychlá příprava horkého citrónového čaje. Stačí, když si je do zásoby naložíte. Pak je můžete třeba ujídat i samotné:
Nakládané citrony
2-3 okrájené citrony (bio citrony můžete použít i se slupkou)
Krupicový cukr
(Zázvor, hřebíček,…)
Citrony nakrájíte na půlcentimetrové plátky, kterými postupně pěchujete šroubovací sklenice a prosypáváte je krupicovým cukrem. Můžete přidat i pár plátků zázvoru, hřebíčku nebo jiného koření. Zavíčkujete a necháte uležet v lednici. Přidáváte do čaje nebo jen zalijete horkou vodou.